met korting

Wie is er niet bekend met Ikea? Deze meubelgigant is één van de eerste dingen waar je aan denkt als iemand “Zweden” zegt. Het Zweedse element vind je onder meer terug in de unieke namen van de meubels in het assortiment en natuurlijk in de Zweedse gehaktballen in het restaurant. Ikea is één van de eerste bedrijven die meubels en woonartikelen op een super toegankelijke manier en tegen een betaalbare prijs voor iedereen beschikbaar maakte. Ikea vestigingen zijn vaak enorme gebouwen, waarbij je als klant een vaste route aflegt langs alle kantoor-, huis- en tuinartikelen. Je vindt er alles wat je mogelijkerwijs in het huishouden nodig hebt. Grote meubelen pik je op de benedenverdieping op in het magazijn en monteer je zelf.

Ikea warenhuis met uniek concept

Voor veel mensen is naar de Ikea gaan een echt uitje. Omdat je een vaste route volgt, zie je het gehele assortiment. Zo kom je vaak met allerlei handige spulletjes thuis waarvan je van tevoren niet eens wist hoezeer je ze nodig had. De artikelen in het zelfbedieningswarenhuis behoren vooral tot het lagere marktsegment, zijn meestal eenvoudig te monteren en van goede kwaliteit. In 2021 had Ikea, verdeeld over 54 landen, maar liefst 456 vestigingen. Elke vestiging is een franchise. Eén van de weinige uitzonderingen hierop is de Ikea in Delft.

Historie van Ikea – succesformule

Ikea bestaat officieel sinds 1943 en heeft een bijzondere oprichter. De Zweed Ingvar Kamprad was namelijk pas 17 jaar oud toen hij het bedrijfje voor de kleinschalige verkoop van boerenproducten oprichtte. Uitgangspunt was altijd het aanbieden van goederen tegen een vaste lage punt. De formule was meteen een succes. Sinds 1947 werden er ook meubels verkocht en in 1951 werd er zelfs geheel op de verkoop van meubels overgeschakeld. Dat jaar verscheen ook de eerste catalogus. De Ikea catalogus is vandaag de dag een begrip. In 1973 werd te Zurich het eerste filiaal buiten Scandinavië geopend. Vandaag de dag bevindt het allergrootste Ikea filiaal ter wereld zich in Manilla. Deze megavestiging bestaat sinds 2021.

Gemechaniseerd concept

Eén van de redenen dat Ikea zijn producten zo goedkoop kan aanbieden is het feit dat er relatief weinig personeel nodig is om de grote klantenstroom in goede banen te leiden. De mechanische verkoop houdt in dat een klant een vaste route aflegt en aan het prijskaartje van een artikel in de showroom kan zien waar in het magazijn het is op te halen. In veel van de magazijnen staat zelfbediening centraal. De doorstroom in de showroom en bij de kassa is vaak snel.

Betalen bij Ikea

In de fysieke Ikea vestiging betaal je contact of met pin. Maar ook online kun je eenvoudig afrekenen. Je betaalt eenvoudig met de typisch Nederlandse betaalmethode iDeal. Ook kun je afrekenen met creditcards Visa en MasterCard, met PayPal, Klarna en American Express.

Ikea korting: de Ikea Catalogus

De Ikea catalogus bestaat sinds 1951 en was tot 2021 een begrip. In de catalogus stonden alle nieuwe meubels en accessoires in het assortiment. In één oogopslag kon je zien wat er allemaal nieuw was en wat er voor jou tussen zat. Sinds 2021 worden er geen Catalogi meer uitgegeven. Op de website van Ikea vind je tegenwoordig een uitgebreid overzicht van het assortiment.

De Ikea cadeaukaart

Uiteraard kun je bij Ikea ook verschillende cadeaukaarten aankopen. Of je nu iemand voor zijn of haar verjaardag wil feliciteren of gewoon een bedankje wilt sturen, er is een kaart voor elke gelegenheid. Je kunt zowel een fysieke Ikea cadeaukaart als een digitale kaart aanschaffen. Welk saldo er op de kaart moet staan, bepaal je zelf. Je kiest voor een tegoed van 20 tot en met 150 euro. Kies je voor een online kaart? Dan vul je een e-mailadres in en betaal je ook online. Je zendt de e-mail door naar de ontvanger of je print hem uit. Een online Ikea cadeaukaart is binnen 48 uur te gebruiken. In de winkel koop je een fysieke kaart in kleine verpakking. Je vindt hem bij de kassa, maar ook in winkels van Albert Heijn, Bruna en Primera.

Ikea voordeel: de Ikea apps

Ikea heeft maar liefst drie verschillende gratis app: de ‘standaard’ Ikea App, de Ikea Home Smart App en Ikea Place. De apps zijn voor zowel iPhone als Android beschikbaar (niet voor Windows Phone). Met de Ikea app is Ikea altijd en overal beschikbaar. Vanuit de app kun je favoriete producten bestellen, favorietenlijstjes samenstellen en inspiratie opdoen. In de winkel kun je met je telefoon eenvoudig producten scannen en betalen. Met een Ikea Family account heb je bovendien als allereerste toegang tot de speciale acties en aanbiedingen.

De Ikea Home Smart app

Deze app is helemaal ingericht op het slim inrichten van je huis. Je kunt onder meer je eigen verlichting samenstellen, aangepast aan elke kamer en iedere stemming. Ook heb je toegang tot timers en unieke mogelijkheden om je Ikea speakers en rolgordijnen te bedienen.

De Ikea Place app

Altijd al willen weten hoe een bepaald Ikea meubel bij jou thuis staat? Vandaag de dag hoef je daar niet meer koortsachtig en met gesloten ogen over na te denken. Je kunt namelijk virtueel meubels plaatsen in je eigen woning en bovendien het ontwerp delen met anderen.

Ikea korting: toetreden tot Ikea Family

Wil je gebruik maken van extra korting? Wordt dan Ikea Family lid. Je krijgt toegang tot unieke kortingen en gratis toegang tot verschillende evenementen en workshops. Wist je dat er in Nederland alleen al maar liefst vijf miljoen Ikea Family leden zijn? Het hele jaar door krijg je korting op geselecteerde services en producten, zowel in de winkel als online. Bovendien kun je onbeperkt producten ruilen (in plaats van de standaardtermijn van 365 dagen). Je spaart voor korting op je volgende aankoop en krijgt in het restaurant gratis thee of koffie.

Ikea Family voordeel ook online

Ikea Family maakt ook onderdeel uit van de Ikea app. Je kunt vanuit de app al je favoriete producten bestellen en hebt toegang tot alle functies binnen je Ikea Family account.

Ikea deals: de Ikea aanbiedingen pagina

Ikea heeft het hele jaar door aanbiedingen. Op de aanbiedingenpagina op de website vind je welke producten er op dat moment extra goedkoop worden aangeboden. Ook kun je als Ikea Family lid sparen voor kortingen op uitjes. De kortingen kunnen oplopen tot tientallen procenten.

Ikea actie: unieke evenementen

Ikea biedt het hele jaar door unieke evenementen en activiteiten aan. Als Ikea Family lid kun je gratis deelnemen aan workshops en bijvoorbeeld interieuradvies krijgen. Je wordt geholpen met het inrichten van ruimtes en het kiezen van stijl en kleur. Voor kinderen zijn er ook activiteiten. Je kunt een twee uur durende afspraak met een Ikea keukenspecialist maken. Hiervoor betaal je normaal gesproken 49,99 euro, maar als je overgaat tot de aankoop van een keuken van 500 euro of meer, dan krijg je dit bedrag teruggestort.

Ikea aanbieding: Bring Back Friday

Bring Back Friday is een speciale gelegenheid bij Ikea waarbij de winkel je meubels van je terugkoopt. Ben je op een oude kast uitgekeken? Dan is Ikea bereid deze een tweede leven te geven en je hier rijkelijk voor te compenseren. Als jij je oude meubels inlevert, ontvang je een tegoedbon voor in de winkel. Deze tegoedbon bedraagt een deel van de oorspronkelijke waarde van het meubel. Bring Back Friday is een duurzaam alternatief op het bekende Black Friday. Je kunt je meubels het hele jaar door inleveren en hier tegoed op krijgen, maar voor Ikea Family Leden wordt de inruilwaarde op Bring Back Friday verhoogt van 15 naar liefst 50%.