Je bekijkt nu Zuinig Wassen: zo bespaar je energie van de wasmachine

Zuinig Wassen: zo bespaar je energie van de wasmachine

Geld besparen willen we het liefste allemaal, maar veelal weten we niet wat de mogelijkheden zijn als het gaat om besparen. Toch zijn er meer mogelijkheden dan je in eerste instantie gedacht had, waardoor ook jij kunt besparen op de energierekening. Sta jij wel eens stil bij de wassen die jij draait in de wasmachine? Je kunt namelijk door je wasmachine op een andere manier te gaan gebruiken al leuk besparen op je energierekening. We horen je bijna denken, hoe kun je nu zoveel besparen met de wasmachine. Deze hebben we flink onder de loep genomen, waardoor ook jij flink kunt gaan besparen! Weet jij welke mogelijkheden jouw wasmachine heeft en hoe jij dit het beste aan zou kunnen pakken?

Energielabels Wasmachine

Wanneer je een wasmachine gaat kopen, dan is het verstandig goed naar het energielabel te kijken. Je wilt namelijk niet dat de wasmachine een energielabel heeft met een verbruik dat vrij hoog ligt. Een wasmachine met een energielabel A is het meeste energiezuinig, waardoor je direct een goede start hebt. Een energielabel G is het minst energiezuinig, waardoor je deze wasmachine beter niet kunt kopen. Deze zal namelijk niet echt energiezuinig zijn voor je energierekening, hoewel deze misschien wel een hele aantrekkelijke aankoopprijs heeft.

Goed kijken naar het stroomverbruik

Je kunt vandaag de dag wasmachines met elkaar vergelijken op een eenvoudige manier, zodat je precies weet wat het stroomverbruik per honderd wasbeurten. In de meeste gevallen staat dit vermeld op het energielabel, want een kleine wasmachine kan soms minder zuinig zijn dan een grote wasmachine. Let wel goed op, dat de energielabel veelal het gebruik weergeeft als je de eco-knop gaat gebruiken.

Capaciteit wasmachine

Stel je eens voor dat je alleen of met zijn tweeën bent, dan is het verstandig een wasmachine te kiezen met een normale trommel. Niet een hele grote, want dit sluit niet echt aan bij de hoeveelheid was. Daarnaast is het verbruik van een grote trommel in verhouding misschien net iets meer dan een kleinere. Kies dus voor een wasmachine met een trommel op maat.

Het droogresultaat

Het droogresultaat speelt een belangrijke rol op de energierekening, want centrifugeren kost nu eenmaal energie. Des te droger de was uit de wasmachine komt, des te meer energie je zult gebruiken. Het droogresultaat is vooral erg belangrijk, wanneer jij je was droogt in de wasdroger. Droog jij je was aan de waslijn, dan kan je misschien beter kiezen voor een wasmachine met een iets minder goed droogresultaat.

Een sensor in de wasmachine

Vandaag de dag zijn er veel wasmachines te koop, die standaard beschikken over een sensor. Deze sensor is echt super handig, want deze weegt als het ware de was die jij in de wasmachine stopt. Dit betekent overigens niet dat het handig is halve wassen te draaien, want je bespaart meer als je met een volle trommel wast. De sensor in de wasmachine kan zo ook bepalen hoe lang de wasmachine moet draaien, dit geldt vooral bij fijn wasprogramma’s.

Hoe veel energie kost de temperatuur van een was?

Als je was niet zo heel vies is, kies dan voor een wasprogramma op een lage stand. Je kunt hierbij gerust het eco-programma gebruiken, want zo kun je aardig wat besparen. Een was die niet echt vies is, kan namelijk prima schoon worden op een lagere stand. De temperatuur is een belangrijke meter als het gaat om stroomverbruik. Hoe heter je wast, des te meer stroom je zult verbruiken. We snappen dat je misschien denkt, dat dit niet zo is omdat het eco-programma langer nodig heeft. Toch is dit een effectieve manier om te besparen. Wist je dat de meeste wasmachines de knop voor een eco-was duidelijk zichtbaar hebben, zodat je deze eigenlijk niet kunt missen? Wist je dat een was op 90 graden wel zeven maal zo duur is, dan een was op vijftien graden? Bij zestig graden is de was zelfs driemaal zo duur als een was die je wast op dertig graden. Je kunt flink besparen, wanneer je de temperatuur goed in de gaten houdt.

Regelmatig heet wassen

Het is wel aan te raden om zo nu en dan heter te wassen, omdat dit goed is voor het behoud van je wasmachine. Zet je handdoeken, vaatdoeken en theedoeken gerust op een zestig graden was aan. Dit is niet alleen om de trommel goed schoon te houden, maar zorgt er ook voor dat je geen last krijgt van was of vetluis. Na het wassen is het goed om de deur van de wasmachine een beetje open te laten staan.

De programmakeuze

Veelal hebben de wasmachines van tegenwoordig ontzettend veel programma’s op de wasmachine zitten. Niet alle programma’s zijn even goed voor de energierekening. Een programma voor katoen was is het meest energiezuinig, omdat deze niet op gewicht van de was draait. Een fijn wasprogramma daarentegen gaat wel op gewicht, waardoor de was minder energiezuinig is dan bij een katoenwas. Wist je dat je een katoenwas programma eenvoudig kunt onderscheiden van andere wasprogramma’s?

Korte wassen zijn duurder

Soms ben je snel iets nodig, waardoor je kiest voor een snelle was of zelfs een supersnelle was. Dit is natuurlijk super handig, maar doe dit niet te vaak. Een korte was vraagt namelijk om een hoger energieverbruik als je kijkt naar de hoeveelheid wassen die je op een extra korte was draait. Weet jij wat de levensduur van een wasmachine is?

Hoe lang gaat een wasmachine mee?

Iedere wasmachine is anders, zo ook de levensduur van een wasmachine. Zo kan het zijn dat je een dure wasmachine aankoopt, maar deze wel ruim tien jaar mee kan gaan. Een hele goedkope wasmachine zou binnen een aantal jaren al stuk kunnen gaan. Natuurlijk hebben we garantie, maar meestal gaan de apparaten allemaal kapot als ze net buiten de garantie vallen. De levensduur van een wasmachine wordt bepaald door de hoeveelheid wassen die je er mee draait, want deze sluit je natuurlijk aan op de elektriciteit. Weet jij hoe zuinig jouw wasmachine is en ben jij ook toe aan een flinke energiebesparing op de energierekening?

Geef een reactie